#18 (IN DUTCH) Interview met mijn opa (90) – een GameChanger net na de oorlog in de klompenfabriek

Interview met mijn opa (toen 90) In deze bijzondere aflevering interview ik mijn opa van 90, een echte GameChanger die net na de Tweede Wereldoorlog voor veel innovaties heeft gezorgd

Interview met mijn opa (toen 90)

In deze bijzondere aflevering interview ik mijn opa van 90, een echte GameChanger die net na de Tweede Wereldoorlog voor veel innovaties heeft gezorgd bij, wat uitgroeide tot, de grootste klompenfabriek van Nederland, het huidige Gevavi. Zet de NL ondertiteling aan voor extra ondersteuning mocht het dialect teveel worden 😉

Met zijn ideeën heeft hij veel nieuwe dingen bedacht zoals de stempel voor de figuren op de klompen zoals we ze nu kennen, het ontwikkelen van een methode om beschadigde klompen toch te kunnen verkopen en het samenvoegen van twee afval materialen waardoor een nieuwe lijm ontstond (circulair!). Zo op het oog lijken deze zaken nu heel vanzelfsprekend, maar in die tijd, midden jaren 50, zorgden deze innovaties voor een revolutie in de Nederlandse klompenindustrie en tot op de dag van vandaag worden ze gebruikt in de processen en productie.

Door zijn werk en ideeën, werden niet alleen processen versneld, maar er werden ook volledige werkzaamheden geautomatiseerd. Hierdoor werd enorm bezuinigd op materiaal- en personele kosten, werd de verkoop en productie verhoogd en hierdoor dus significant meer omzet gedraaid in een booming markt: heel Nederland liep op dat moment op klompen.

Zijn verhaal wilde ik altijd al een keer vastleggen. Het is zo inspirerend om te horen hoe hij dat vroeger heeft gedaan en ervaren en ook pijnlijk omdat hij nooit echt de erkenning heeft gekregen voor zijn werk. Dat ligt ook deels aan hemzelf en hier heeft hij tot op zijn laatste dag nog wel eens moeite mee gehad: was hij maar meer voor zichzelf opgekomen. Had hij maar het lef gehad om écht voor zichzelf te beginnen. Maar dat kon niet in die jaren en vooral niet met 4 jonge kinderen.

We spreken kort over zijn leven in de oorlog (hier wilden we nog een keer een aparte aflevering voor opnemen, maar dat was ons helaas niet gegund), zijn gezin van herkomst en natuurlijk over zijn werk in de klompenfabriek. Hij heeft nooit de kans gekregen op onderwijs, want zijn 4 volledig dove broers/zusjes moesten een vak leren en hierdoor was er voor de andere 10(!) kinderen geen geld voor scholing. Toch heeft een echte GameChanger zijn talent niet op school geleerd, het zit in je. En het gaat er ook nooit meer uit. “Als ik nu in de schuur kom, heb ik nog zoveel ideeën en dan denk ik: zal ik toch nog een keer voor mezelf beginnen…” Deze man. Voor mij de grondlegger van GameChangers United.

Mijn opa is onverwachts overleden op 3 augustus 2023, een week na zijn 91e verjaardag.

You can try to watch this interview with my 90 year old grandfather with subtitles in English!

Bekijk de Podcast

Beluister de Podcast