Tineke Zwart
Samenbrengen van identiteit en bedrijf
De vraag
Ondernemer Tineke Zwart zette eerder een miljoenenbedrijf op in Zuid-Afrika. In Nederland begon ze weer op 0. Als business coach helpt ze dienstverlenende ondernemers bij het laten groeien van hun bedrijf door slimmer te werken. Inmiddels draait ze hier bijna een miljoen omzet mee, door ook haar eigen formule slim in te richten en te automatiseren. Tineke was toe aan een verdieping van haar bedrijf, zodat het nog meer een verlengstuk van haarzelf en haar ontwikkeling van de afgelopen jaren wordt.
Analyseren
We starten met een analyse van Tineke zelf. Wat is nu echt haar missie en op welke manier wordt ze nu geblokkeerd? De GC Index® geeft daarnaast inzicht in haar natuurlijke energiegevers.
Tineke blijkt een ondernemer met een sterk Playmaker-profiel te zijn. Ze is sterk gefocust op mensen en haalt het beste in anderen naar boven. Zo creëert ze verandering.
Innoveren
Op basis van die inzichten heb ik een nieuw businessmodel ontwikkeld. Het fundament van een bedrijf dat perfect past bij hoe Tineke als mens is. Het combineert haar purpose met profit. Dit bedrijf gaat internationaal enorme impact maken en voelt echt als Tinekes levenswerk. Voor haar betekent het ook: afscheid nemen van oude producten die nu niet meer passend zijn.
Realiseren
We zijn op dit moment samen de hele business aan het ontwerpen. Voor de uitvoer van het concept maken we gebruik van subsidies. We hebben in maart 2024 met succes de SLIM-subsidie aangevraagd in samenwerking met TopLevelPunt en we gaan in 2024 alles uitwerken en uitrollen.
Transformeren
Tineke is volledig getransformeerd als persoon en als ondernemer. Ze heeft haar grote doel gevonden en ziet haar nieuwe business als haar levenswerk. Dit is wat ze wil! We nemen de tijd voor de implementatie, maar het effect zal hoe dan ook groot zijn. Voor haarzelf, haar commerciële succes en haar impact.
Myrte over Tineke
“In mijn ogen is kennis van je identiteit altijd de basis van een succesvol bedrijf. Het vinden van iemands commerciële, persoonlijke of sociale identiteit is dan ook het fundament van mijn werk. Ik breng die samen en creëer zo een business concept dat helemaal eigen voelt.”
Tevreden klanten
aan het woord
Whello
Duurzaam doorontwikkelen van business en mensen
De vraag
Online marketingbureau Whello is van start-up naar scale-up gegroeid (40 fte) met onder andere de overname van brandingbureau Branding a Better World en video agency SKIPP. Whello heeft een uitdaging rondom de duurzame ontwikkeling van zowel het bedrijf als de medewerkers. Er is behoefte aan een betere onboarding en leiderschapsontwikkeling van het middenmanagement.
Analyseren
Tijdens 2 TekenTafelSessies met het MT van Whello maakte ik het hele vraagstuk concreet en visueel. We zetten de dagelijkse praktijk af tegen de gewenste situatie. Welke stappen moeten er dan gezet worden op het vlak van mensen en strategie?
Hoe ziet dat verandertraject eruit? Het zorgt voor veel bewustwording en inzicht in wat er echt speelt.
Innoveren
Met het interne concept Building a Better Whello World gaat Whello enorme stappen zetten. Het omvat onder andere een 8-weeks onboardingprogramma en leiderschapsprogramma waarmee de teams met meer focus gaan werken aan hun unieke waarde binnen Whello.
Dit concept maakt het voor iedereen binnen de organisatie heel tastbaar waar Whello naartoe wil en hoe iedereen hieraan bijdraagt.
Vervolgens ontwikkel ik dit concept door naar het middenmanagement in de vorm van op maat plannen voor team en afdelingen en vervul ik een brugfunctie tussen managers en MT.
Realiseren
Ik bedenk niet alleen het idee, maar ben ook betrokken bij de implementatie en doorontwikkeling ervan. Zo ondersteun ik de acht teamleads met maandelijkse (business)coaching en teamontwikkeling help ik bij het proces van inrichting van de nieuwe HR software van mijn samenwerkingspartner Learned.
Los hiervan ben ik met TopLevelPunt bezig om een MDIEU-subsidie aan te vragen. Hiermee gaat Whello bewegen van een consultancy start-up naar een sustainable tech scale-up met internationale ambities.
Transformeren
Zowel business als mensen hebben een professionaliseringsslag gemaakt op verschillende vlakken. Het middenmanagement heeft grote stappen gezet dankzij een leiderschapsprogramma. Nieuwe medewerkers kunnen rekenen op een uitgebreid digitaal onboardingstraject en Whello is bezig met een bedrijfswiki om op terug te vallen. Daarnaast gaat de MDIEU-subsidie grote impact maken.
Myrte over Whello
“Als verlengstuk van het MT bied ik unieke meerwaarde met subsidieaanvragen, zonder verstrikt te raken in de dagelijkse bedrijfsvoering. Een ontwikkelproces als dit kost veel tijd (1 tot 2 jaar), maar levert ook onderweg al veel op. Ik zorg voor structuur, planning en begin al direct met implementeren. Grotendeels online en eens per zoveel weken een dag live.”
Tevreden klanten
aan het woord
DevRepublic
Een duurzame basis creëren voor bedrijfsgroei
De vraag
DevRepublic zet zich neer als een software ontwikkelteam op afstand. Het bedrijf heeft met 8 medewerkers in Nederland en 60 developers in India een interessante organisatiemix. DevRepublic ontdekte tijdens een eerder traject dat echte groei pas kan plaatsvinden met een sterke basis. Een fundament op het gebied van strategie en marketing ontbreekt nog. Daarnaast zorgen een snel veranderende markt (mede door AI) en de culturele verschillen met India voor extra uitdaging.
Analyseren
De eerste fase draaide vooral om het volledig doorgronden van het probleem. Wat was de vraag en waarom lukte het niet om bedrijfsgroei door te zetten?
Ik voerde daarnaast verschillende gesprekken voor de individuele GC Index®-profielen van de directie en het MT, waardoor ze inzicht kregen in de manier waarop ze van nature impact maken. Dit alles vormde de basis van een TekenTafelSessie waarin we een passend intern concept creëerden.
Innoveren
De waardepropositie en het productaanbod van DevRepublic zijn aangescherpt. Ik zette nieuwe richting uit op het vlak van business, organisatie, klant en product, zodat DevRepublic klaar is voor de toekomst. Dit omvat onder andere een strategie rondom de uitbreiding van de organisatie, interne communicatie, marketingstrategie en contentstrategie.
Realiseren
Tijdens meerdere inhoudelijke coachingsessies per maand bewaken we de voortgang en zetten we gezamenlijke stappen. We zijn de werkprocessen en kwaliteitsstandaarden aan het omzetten naar workflows waarmee de organisatie in zowel Nederland als India geprofessionaliseerd wordt, we werken aan de interculturele communicatie en we brengen marketing en sales naar een hoger plan. Ik verbind het team van DevRepublic met interessante partijen uit mijn netwerk, waardoor alle plannen nog sneller en op grotere schaal uitgevoerd kunnen worden.
Daarnaast zijn we weer bezig met een volgende succesvolle subsidieaanvraag om de verdere groei van DevRepublic ook financieel te ondersteunen. Dit doe ik samen met subsidie partner Top Level Punt.
Transformeren
DevRepublic heeft nu een concreet plan waarmee ze verder kunnen groeien en hun impact kunnen vergroten. Verder heb ik met het MT gewerkt aan een andere verdeling van onderlinge rollen en verantwoordelijkheden, waardoor er een steviger fundament ontstaat en iedereen doet waar hij of zij energie van krijgt. Dit heeft gezorgd voor een nog betere samenwerking binnen het team in Nederland en in India.
Myrte over DevRepublic
“Met de juiste aanpak en begeleiding kun je als MT of directie heel systematisch naar je grotere bedrijfsdoel toewerken. De GC Index® heeft in deze samenwerking ook veel bijgedragen. De MT-leden weten nu veel beter wie waar energie van krijgt en waar ook juist niet van. Mede dankzij hun goede voorbereiding op de sessies is de samenwerking ontzettend succesvol verlopen en zijn we inmiddels bezig met het implementeren van de strategie. Ook hier help ik ze bij door tijdelijk de rol van projectmanager aan te nemen. Zo wisselen we een periode van strategie af met implementatie zodat het ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt.”
Tevreden klanten
aan het woord
Scheffer Groep
Doorontwikkelen circulaire aanpak
De vraag
Voor familiebedrijf Scheffer Groep zijn circulair slopen en duurzaamheid enorm belangrijke thema’s. Zo vraagt nieuwe wetgeving sloopbedrijven als Scheffer Groep verantwoordelijkheid te nemen voor het Nationaal Programma Circulaire Economie 2023-2030.
Het bedrijf wint al veel aanbestedingen vanwege hun circulaire aanpak en wil dit nu verder doorvoeren binnen de organisatie. De vraag: hoe kan Scheffer Groep hun circulaire aanpak doorontwikkelen op een manier die goed bij ze past en die werkbaar is voor alle lagen binnen het bedrijf?
Analyseren
Tijdens een TekenTafelSessie met de directie en het MT haalde ik naar boven wat precies hun visie is op circulariteit. Hoe willen ze dit verder doorvertalen en waar ligt hun unieke kracht? Hierin nam ik ook een uitgebreide analyse mee met relevante marktontwikkelingen zoals AI en robotisering.
De GC Index® staat nog op de planning.
Innoveren
De analysefase vormde de basis voor een uniek circulair label, een richting voor de visuele identiteit en een plan waarmee Scheffer Groep kan gaan digitaliseren. Daarnaast heb ik interne werkprocessen verbeterd met het ontwikkelen van een circulaire opleiding en digitalisering en automatisering van digitale processen. Hierin heb ik een adviserende en begeleidende rol.
Realiseren
Scheffer Groep zit nog vol in de realisatiefase. De projecten gaan deels bekostigd worden met een SLIM-subsidie. Ik begeleid het kernteam bij dit proces samen met mijn samenwerkingspartner TopLevelPunt.
Transformeren
Scheffer Groep ervaart vooral beweging in hun organisatie. Onze samenwerking zorgt ervoor dat hun wensen echt werkelijkheid worden. Het team heeft een duidelijke richting en een nieuw label waarop ze kunnen bouwen.
Op de lange termijn zorgt dit voor een sterkere marktpositie, geeft het Scheffer Groep een grotere kans op aanbestedingen en werkt het bedrijf aan hun expertstatus als circulair sloopbedrijf.
Myrte over de Scheffer Groep
“Door commercie met maatschappelijke behoeften te verbinden, krijg je niet alleen als bedrijf meer bestaansrecht, maar word je ook veel aantrekkelijker voor nieuw talent. Zo is een nieuw concept duurzaam binnen alle lagen binnen het bedrijf en voor alle betrokken partijen.”
Tevreden klanten
aan het woord
PEC Zwolle United
Purpose en business verbinden
De vraag
Rond 2009 werden betaalde voetbalclubs zich steeds bewuster van hun maatschappelijke rol en de vaak nog onbenutte mogelijkheden hierin. Zo kunnen meer kwetsbare doelgroepen geholpen worden door de inzet van voetbal. Ook bij PEC Zwolle leefde dit vraagstuk.
Hoe kunnen zij hun maatschappelijke rol en positie verder ontwikkelen van beleid tot concrete projecten?
Analyseren
Ik startte met een analyse van de markt, waarbij ik me specifiek heb gericht op onderzoek naar de effecten van maatschappelijke betrokkenheid op sportsponsoring. Wat waren interessante kansen voor PEC Zwolle? Daarnaast ging ik op zoek naar het maatschappelijke DNA van de organisatie, zodat we dit verder konden doorontwikkelen.
Innoveren
Met PEC Zwolle United als nieuwe entiteit laat de voetbalorganisatie zien dat ze veel meer zijn dan alleen maar voetbal. PEC Zwolle zet hiermee de kracht van sport in voor sociaal-maatschappelijke projecten met uiteenlopende doelgroepen. Ik creëerde het bedrijfsconcept en zorgde voor intern draagvlak bij zowel het kantoor als de trainers en spelers.
Realiseren
Ik heb PEC Zwolle United vervolgens op de kaart gezet met verschillende succesvolle communicatiemiddelen, samenwerkingen en marketingcampagnes. Hieronder vind je een aantal hoogtepunten.
- In samenwerking met Zilveren Kruis ontwikkelden we een kookboek met de favoriete recepten van de spelers.
- Met de campagne PEC your stuff hebben we 2200 achterstandsgezinnen geholpen aan nieuwe kleding, speelgoed en knuffels.
- Succesvolle samenwerkingen met ambassadeurs als Erben Wennemars en rapper Sticks, waarmee een nummer en videoclip zijn gemaakt.
- PEC Zwolle Street League opgezet; een straatvoetbalcompetitie in de gemeente Zwolle voor jongeren tussen de 10 en 16 jaar.
Transformeren
Met PEC Zwolle United haalde de voetbalclub binnen 6 maanden al een half miljoen per jaar aan maatschappelijk sponsorgeld op. Inmiddels is dit jaarlijks 1 tot 2 miljoen. PEC Zwolle heeft zijn maatschappelijke en commerciële waarde enorm vergroot en daarmee veel publiciteit gehad. Daarnaast werden ze erkend met de Meer dan Voetbal Award.
Myrte over PEC Zwolle
“De essentie van mijn werk ligt in het verbinden van purpose met business en business met purpose. Hiermee creëer je niet alleen maatschappelijk en organisatorisch succes, maar ook duurzame impact.”
Tevreden klanten
aan het woord
KNVB – Art Langeler
Concept en coaching rondom gezamenlijke visie binnen voetbalontwikkeling
De vraag
Art Langeler werd in 2018 benoemd tot Directeur Voetbalontwikkeling. Een geheel nieuwe functie binnen de directie van de KNVB. Aan hem de taak om een nieuwe visie op voetbal te ontwikkelen. Een opdracht en functie die veel verschillende vragen met zich mee brachten. Want waar begin je precies? Hoe krijg je mensen mee met je visie, zodat je echt verandering teweeg kunt brengen?
Analyseren
Tijdens een eerste sessie zoomden we in op de rol van Art. Wat wordt er precies van hem verwacht binnen de KNVB? Als Directeur Voetbalontwikkeling was het Arts uitdaging om een nieuwe visie op voetbal te ontwikkelen. We bespraken onder andere zijn ambities en vraagstukken op dit vlak.
Art had nog niet eerder een strategische rol gehad en kon ook op dit vlak een sparringpartner gebruiken. Hoe kan hij zijn rol binnen de KNVB goed inrichten en een goed team om zich heen verzamelen?
Innoveren
Tijdens een TekenTafelSessie met het nieuwe team van Art haalde ik alle informatie op om tot een concept voor de interne aanpak te komen. Wie heeft welke visie? Hoe vinden we elkaar daarin? Ik ontwikkelde een concept dat de verschillende visies over de beleidsonderdelen samenvoegt, waardoor het team meer gezamenlijke richting heeft.
Realiseren
Een concrete roadmap en een tweewekelijks overleg zorgden vervolgens voor vooruitgang. Daarnaast gaf ik advies op het vlak van leiderschap, marketing en communicatie.
Transformeren
Mede door deze innovaties is de visie van de KNVB op voetbalontwikkeling voor het eerst in jaren verrijkt én veranderd. Art heeft gebouwd aan zijn personal brand, waardoor hij een veel sterkere online zichtbaarheid heeft op o.a. LinkedIn. Hij treedt naar buiten met een duidelijke visie, wat de hele organisatie naar een hoger niveau heeft gebracht.
Myrte over de KNVB
“Van een afstandje zie je dingen altijd beter. Daarom is het zo goed van de KNVB dat ze ervoor gekozen hebben om dit vraagstuk strategisch aan te vliegen. Als je alleen maar in het veld staat, mis je de onderlinge verbanden. Tijdens onze sessies heb ik die zichtbaar én werkbaar gemaakt.”
Tevreden klanten
aan het woord
SmitDeVries
Samenwerking rondom GC Index® en Business Development
De vraag
De bedrijfskundige vakspecialisten van SmitDeVries helpen MT’s en directies grip te krijgen op hun organisatie, zodat ze er alles uithalen wat er in zit. Concreet betekent dit dat ze organisaties helpen met een bedrijfsstrategie die tot groei leidt.
Het bedrijf voelde veel voor de GC Index® als analysetool omdat het naar veel meer kijkt dan alleen de persoonlijkheidskenmerken van een persoon. De uitkomsten zijn direct toepasbaar op een bedrijf of team. Zo kan het leiden tot aanscherpingen van rollen of producten.
Analyseren
De MT-leden van SmitDeVries waren bij het horen over de GC Index® als analysetool op verschillende manieren getriggerd. Wat voor effect zou het op hun eigen team en organisatie hebben? En hoe kunnen zij het zelf inzetten binnen de groei- en verandertrajecten van hun klanten?
Het gehele team nam de GC Index® af en kreeg een-op-een terugkoppeling over hun energie voor impact. Hiermee stond een sterke basis om als bedrijf op verder te bouwen.
Innoveren
De GC Index® gaf het team veel inzichten rondom hun gezamenlijke visie op SmitDeVries. Waar halen zij energie uit? Welke waarde voegen ze toe aan de groeiambities die er zijn? Het resulteerde in verschillende productaanscherpingen, waardoor het hele MT meer in hun kracht staat.
Daarnaast bepaalden we samen hoe de GC Index® als product binnen de programma’s van SmitDeVries geïmplementeerd kon worden, zodat ook hun klanten van deze waardevolle inzichten kunnen profiteren.
Realiseren
De programma’s van SmitDeVries zijn aangescherpt en bevatten nu standaard de GC Index® als analysetool. Inmiddels zijn 2 mensen binnen de organisatie geaccrediteerd en kunnen zij de GC Index® afnemen bij andere teams of organisaties. Hiermee is SmitDeVries een belangrijke samenwerkingspartner van me geworden.
Transformeren
De 4 MT-leden van SmitDeVries zijn zich veel meer bewust van hun eigen bijdrage aan het grote geheel en hoe dit samenhangt met individuele en gezamenlijke acties. Daarnaast kunnen ze dit inzicht ook koppelen aan hun eigen klanten. Zij kunnen dit ook gaan ervaren! De programma’s van SmitDeVries hebben hiermee een waardevolle upgrade gekregen en staan aan de analysekant nog sterker.
Myrte over SmitDeVries
“Onze samenwerking begon met de GC Index, maar inmiddels is SmitDeVries één van mijn vaste samenwerkingspartners en wij schakelen elkaars expertise in waar nodig en gewenst. Met name rondom de GC Index en grotere Business Development / MDIEU trajecten werken we graag samen om maximale waarde voor de klant te creëren. Het is fijn om te kunnen sparren over de inhoud van het werk bij klanten, maar zeker ook om onze eigen bedrijven naar het volgende level te brengen.”