PEC Zwolle United

Purpose en business verbinden

De vraag

Rond 2009 werden betaalde voetbalclubs zich steeds bewuster van hun maatschappelijke rol en de vaak nog onbenutte mogelijkheden hierin. Zo kunnen meer kwetsbare doelgroepen geholpen worden door de inzet van voetbal. Ook bij PEC Zwolle leefde dit vraagstuk.

Hoe kunnen zij hun maatschappelijke rol en positie verder ontwikkelen van beleid tot concrete projecten?

Dit project in het kort

  • Maatschappelijke positie versterken
  • Nieuwe entiteit PEC Zwolle United ontwikkelen en opzetten
  • Ontwikkeling van verschillende campagnes

Analyseren

Ik startte met een analyse van de markt, waarbij ik me specifiek heb gericht op onderzoek naar de effecten van maatschappelijke betrokkenheid op sportsponsoring. Wat waren interessante kansen voor PEC Zwolle? Daarnaast ging ik op zoek naar het maatschappelijke DNA van de organisatie, zodat we dit verder konden doorontwikkelen.

Innoveren

Met PEC Zwolle United als nieuwe entiteit laat de voetbalorganisatie zien dat ze veel meer zijn dan alleen maar voetbal. PEC Zwolle zet hiermee de kracht van sport in voor sociaal-maatschappelijke projecten met uiteenlopende doelgroepen. Ik creëerde het bedrijfsconcept en zorgde voor intern draagvlak bij zowel het kantoor als de trainers en spelers.

Realiseren

Ik heb PEC Zwolle United vervolgens op de kaart gezet met verschillende succesvolle communicatiemiddelen, samenwerkingen en marketingcampagnes. Hieronder vind je een aantal hoogtepunten.

 

  • In samenwerking met Zilveren Kruis ontwikkelden we een kookboek met de favoriete recepten van de spelers.
  • Met de campagne PEC your stuff hebben we 2200 achterstandsgezinnen geholpen aan nieuwe kleding, speelgoed en knuffels.
  • Succesvolle samenwerkingen met ambassadeurs als Erben Wennemars en rapper Sticks, waarmee een nummer en videoclip zijn gemaakt.
  • PEC Zwolle Street League opgezet; een straatvoetbalcompetitie in de gemeente Zwolle voor jongeren tussen de 10 en 16 jaar.

Transformeren

Met PEC Zwolle United haalde de voetbalclub binnen 6 maanden al een half miljoen per jaar aan maatschappelijk sponsorgeld op. Inmiddels is dit jaarlijks 1 tot 2 miljoen. PEC Zwolle heeft zijn maatschappelijke en commerciële waarde enorm vergroot en daarmee veel publiciteit gehad. Daarnaast werden ze erkend met de Meer dan Voetbal Award. 

Myrte over PEC Zwolle

“De essentie van mijn werk ligt in het verbinden van purpose met business en business met purpose. Hiermee creëer je niet alleen maatschappelijk en organisatorisch succes, maar ook duurzame impact.”

Tineke Zwart

Samenbrengen van identiteit en bedrijf

Whello

Duurzaam doorontwikkelen van business en mensen

DevRepublic

Een duurzame basis creëren voor bedrijfsgroei

Scheffer Groep

Doorontwikkelen circulaire aanpak

KNVB – Art Langeler

Concept en coaching rondom gezamenlijke visie binnen voetbalontwikkeling

SmitDeVries

Samenwerking rondom GC Index® en Business Development

Tevreden klanten
aan het woord